onsdag 2. juni 2010

Barn til bords


I min lille sønns barnehage får de servert varm mat fire ganger i uken. En dag i uken har barna med seg lunsjboks, og derfor blir denne dagen ofte brukt til å gå på tur i nærmiljøet.

I tillegg må jeg nevne at barnehagen hans er veldig flinke til å gi frisk frukt. De har gjort fruktspisingen til et høydepunkt på dagen, og frukten ligger så fint og fristende, oppskjært på fat.

Denne fantastiske ordningen med varm matservering er det en driftig dame ved navnet Camilla Inni Holm Vembstad som står bak. I 2005 startet hun firmaet "Barn til bords". Hun serverer i dag varm mat til syv barnehager i Asker og Bærum. Camilla er utdannet ved Ecole Hotellieur i Lausanne, og er vinkelner fra Gastronomisk Institutt i Stavanger. Hun har i tillegg bred erfaring fra hotell- og restaurantbransjen samt fra catering virksomhet.

Tanken bak konseptet er å gi barnehagebarn sunne og varierte retter, slik at de lærer seg å spise alle typer mat. Det er mange barn som vegrer seg for visse typer mat, men med litt lek, humor og psykologi så går det seg gjerne til. Smak er noe som må utvikles, og det er viktig å gi barna gode vaner fra starten av. Hun tar selvsagt hensyn til de barna som har allergi, eller intoleranse for enkelte matsorter. Camilla har nok fått mange karbohydraterbarn til å spise sunn og variert mat vil jeg tro.

Og her kommer det beste av alt; All maten Camilla leverer er laget fra bunnen av, og er så og si nesten helt uten kunstige tilsetningsstoffer.

Barna i barnehagen synes det er stas når kokken Camilla kommer og leverer maten. Vi som foreldre er selvsagt kjempefornøyd med ordningen, og det er veldig godt å vite at poden får ett næringsrikt måltid på den tiden av døgnet som han kanskje er aller mest opplagt.

Mange av rettene i "Barn til bords" er inspirert av Middelhavskjøkkenet, men av og til er det retter med asiatisk eller amerikansk vri. Norsk, tradisjonell hverdagsmat er også med. Her ser dere hvordan en månedsmeny kan se ut:

MENY JUNI 2010
Uke 22

31.06 Pasta Carbonara
02.06 Minestrone fra Toscana med stjernepasta og hjemmebakt brød
03.06 Fiskeboller i hvit saus, poteter, guletrøtter og nykål
04.06 Lapskaus med flatbrød

Uke 23
07.06 Kyllinggryte med ris
09.06 Kremet blomkålsuppe og hjemmebakt brød
10.06 Innbakt laksefilet med kokosmelk, ingefær, hvitløk, brokkoli og ris
11.06 Pasta Bolognese

Uke 24
14.06 Makaronigrateng med pølser og paprika
16.06 Tomatsuppe med makaroni og hjemmebakt brød
17.06 Fiskekaker med båtpoteter og grønnsaksstaver
18.06 Chili con carne med ris

Om du lurer på om denne ordningen koster mye? Nei, forbausende lite! Det er utrolig at Camilla klarer å trylle frem så mange gode måltider av det lille beløpet vi betaler pr. barn, men så er hun jo en proff.

Camilla tilbyr også matlagingskurs til foreldre, og holder gjerne foredrag om emnet. Om du synes dette er interessant så kan du lese mer på nettsiden til "Barn til bords" her.

Hilsen Anna

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar