søndag 8. august 2010

Solbærhøsting

Her på gården gjør vi oss nå klare for årets solbærhøsting.


Akkurat nå er lillegutt (minibonden) ute med pappan (bonden sjøl) og kjører traktor. De freser jorda mellom radene på solbæråkeren slik at det blir enkelt å ta seg frem under innhøstingen. Minibonden vår storkoser seg når han får hjelpe til på gården, og følger med på alt med argusøyne. En lærevillig gutt!

I morgen tidlig kommer plukkerne som skal hjelpe til med høstingen. Selve plukkingen foregår manuelt helt uten bruk av maskiner. Hver og en busk blir banket tom for bær med en kjepp, og bærene triller ned i en stor beholder som plasseres under busken. Veldig tungt arbeid! Deretter blir bærene båret over i en henger som er tilkoblet en rensemaskin. Her blir blader og kvister skilt ut, og rene bær triller ned i bærkassene. Denne jobben er det vår eldste datter som styrer. Hele familien vil være i sving med forskjellige gjøremål de nærmeste dagene.

Gården vår er plassert på et solrikt sted. Faktisk sies det at dette området har flest soltimer i hele Norge? Sol er i alle fall viktig for bær og frukt! Jordsmonnet her egner seg i tillegg svært godt til bærdyrking. Vi satser på flere typer bærsorter, en sort er rik på C-vitaminer, en annen sort har mye sødme. Blandingen av bærsortene, sammen med den gode jorda, gir grunnlaget for saften vi produserer. Solbærsaften vår er søt med mye fylde, rik på C-vitaminer og antioksidanter. I tillegg er saften økologisk, og Debio kontrollert og godkjent. En møysom prosess, men som gir sluttbruker en trygghet på at varen er fri for kjemikalier og kunstige tilsetningsstoffer - helt naturlig med andre ord!

Bærene går direkte fra åkeren til fryseriet. Bærene blir deretter tint, og slynget på presseriet. Råsaften blir tappet på flasker, og til slutt forseglet! Solbærene fra åkeren er blitt til en sunn og god drikke - like god kald som varm!

God søndag!
Anna

1 kommentar:

  1. Åhh så spennende!Det hørtes gøy ut på landet;)
    Solbær er jo nydelig godt også da..

    Ønsker dere en fin søndag!
    KLEM

    SvarSlett