torsdag 12. august 2010

Giftstoff i skrulokk på barnematglass

Det er forsåvidt ingen nyhet. Tror likevel det er mange foreldre som ikke er klar over at det hormonforstyrrende stoffet Bisfenol A finnes i lokket på barnemat glassene fra kjente barnemat produsenter. Hvem forventer vel å finne giftstoff i barnemat emballasje kjøpt i norske butikker?

Grønn Hverdag og Forbruker inspektørene kan fortelle oss at Danmark nylig har innført total forbud mot bisfenol A i produkter til barn under tre år. Dette rammet blandt annet barnemat produsentene som har brukt bisfenol A i lokket på barnemat glassene. Dette forbudet, som tredde i kraft 1. juli, førte til at de store produsentene raskt fant andre alternativer til skrulokk.

Norske matbutikker selger barnematglass med giftstoff, men i Danmark er varene trukket tilbake fra hyllene. Helt forkastelig, synes jeg, at produsentene fortsetter å selge barnematglass med gift i lokket når det finnes andre gode alternativer. Produsentene er jo fullstendig klar over problematikken. Trist at helse og sunnhet ikke går foran komersielle hensyn.

Her i Norge er det opptil Mattilsynet å lage et slikt forbud som de har i Danmark. Vi vet at Bisfenol A er svært farlig, men Mattilsynet velger likevel å avvente EUs risikovurdering. Personlig synes jeg "føre var prinsippet" er greit å følge - spesielt når det gjelder barn.

Fakta om Bisfenol A (BPA) :
Klassifisert som irrieterende og allergi fremkallende ved hudkontakt, og kan skade evnen til å få barn. Kan gi hormonforstyrrende effekter.

Viktig at det settes fokus på bruken av BPA i barneprodukter!


Lager du derimot maten til barnet ditt selv har du full kontroll over innholdet. Gir du i tillegg barnet økologisk mat styrer du også unna rester av sprøytemidler. Ønsker du gode råd om hvordan lage sunn og næringsrik mat med spennende smaker? Ta en titt her på http://www.barnemat.com/.

Uansett, mange foretrekker likevel å gi barnet sitt mat på glass. Det er lettvint og praktisk - spesielt når man er på farten. Vi liker jo også å tro at barnematen på glass er velbalansert, sunn og næringsrik. Vi som forbrukere ønsker å være trygge på det. Derfor sier vi vekk med BPA i skrulokkene!

Hilsen Anna
Link til kilder: Grønn Hverdag, NRK Forbrukerinspektørene, Er det farlig,

1 kommentar:

  1. Det var jeg faktisk ikke klar over, så nå er det slutt på barnemat på glass her ja.

    SvarSlett