fredag 28. mai 2010

Silke - sommerens svar på ull


Sett i bourettesilke. Finnes i fargene krem, syrin og smaragd.

Ubehandlet silke er et naturmateriale som har mye av de samme egenskapene som ull. Siden silkefibrene er tynnere enn ullfibrene er silken spesielt velegnet i sommerhalvåret. Silke luner og varmer når det er kaldt, og virker kjølende og svalende når det er varmt. Akkurat som ull egner silke seg godt til babyer som ikke selv kan regulere varmen. Silke inneholder store mengder luft som er varmeisolerende. Materialet har stor oppsugningsevne, og er ikke lett antennelig.

Silke inneholder et stoff som heter serisin. Dette stoffet er spesielt hudvennlig, og virker sårhelende. Materialet er derfor godt egnet til de som er plaget med allergi og eksem. Faktisk blir silke anbefalt av hudleger, som en erstatning til ull, til de som reagerer på ull.

Silke blir laget av en spesiell type sommerfugl (morbær silkespinner). Når sommerfugl larvene har forvandlet seg til sommerfugler, og forlatt kokongene sine blir disse samlet inn. Kokongene består av lange, tynne, fine silketråder. Dette blir til den edleste silken. Silketrådene som er igjen i kokongene danner grunnlaget for det vi kaller schappesilke som blir bearbeidet til et fint, glatt og jevnt garn. Fiberavfallet fra schappesilken blir igjen kardet og spunnet til garn som kalles bourette. Bourettsilken har en karakteristisk grov og ujevn overflate, og har en helende effekt på huden.

Silke vaskes skånsom i lunkent vann (30 grader) med spesialsåpe for ull/silke. Silke trenger ikke vaskes ofte, men heller luftes godt slik som ull. Når silken til slutt må vaskes anbefaler vi ALLTID håndvask, og følg vaskeanvisningen på plagget. Silken vi tilbyr er ikke møllbehandlet.

Silke regnes som et av de mest eksklusive tekstilene vi har. Mye på grunn av kvaliteten, men også fordi det er en komplisert prosess å fremstille silke.

God helg!

Anna

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar